Amsterdam,
07
april
2017
|
12:23
Europe/Amsterdam

5 redenen waarom realtime PR verplicht hoort te zijn, van stagiair tot CEO

Retweets scoren met newsjacking gaat bedrijven goed af, maar het vertrouwen in hun CEO’s is op een dieptepunt. Voor effectief en realtime reputatiemanagement is actieve betrokkenheid van de hele organisatie onmisbaar. Vijf redenen waarom je hele organisatie nú aan de realtime PR moet.

PRisKey 2017

Het is bijna een understatement om te stellen dat PR-professionals hun beroep de afgelopen jaren nogal hebben zien veranderen. Disruptieve technologieën en tools herdefiniëren het werkveld, terwijl het aantal online (social) media waarin zij opereren blijft toenemen. De goede oude tijd van het ouderwetse persbericht ligt ver achter ons. Persdiensten voelen hier de pijnlijke gevolgen van. Organisaties zijn minder bereid om fortuinen uit te geven aan deze oude manier van nieuwsdistributie, en besteden een groeiend deel van hun budgetten aan de productie van kwaliteitscontent en online omgevingen als newsrooms en curation hubs.

Betrek je publiek

Online social media bieden daarentegen veel kansen om een groter publiek beter te bereiken. Alleen vereist de snelheid en het interactievermogen van deze kanalen een hele andere aanpak en houding van de PR-professional. Om de interesse van je doelgroep te wekken én vast te houden moet je content prikkelend en afwisselend zijn. De trend waarbij platte teksten en artikelen worden vervangen door visuele content, bewijst en stimuleert dit.

Ultiem doel is het inzetten van visuele content die niet alleen heel krachtig is voor storytelling, maar ook het publiek van een afstand betrekt bij de activiteiten van de organisatie. Als voorbeeld: livestreams en zelfs het gebruik van virtual reality geven PR-professionals de mogelijkheid om hun doelgroep centraal te stellen en onderdeel te maken van het bericht, in plaats van ze slechts te informeren. 

Inzicht in het nú met realtime PR

Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk de nodige voor- en nadelen. Het wapenarsenaal van de PR-professional is diverser dan ooit, maar het blikveld is er niet overzichtelijker op geworden. Regelmatig zetten PR-afdelingen tools in om chocola te maken van de constante berichtenstroom. Het bedrijven van realtime PR, een (inter)actieve live-uitvoering van trendwatching en reputatiemanagement, is zonder deze monitoringtools ondenkbaar. Alleen hebben de meeste organisaties de uitgebreide mogelijkheden hiervan nog niet omarmd.

Voorbeelden van inhakers op actuele situaties zijn er natuurlijk genoeg. Bedrijven als Heineken en KLM staan bekend om hun succesvolle en bovenal pijlsnelle inhakers en reacties op social media. Hoewel deze uitingen het imago van een organisatie een sympathieke boost kunnen geven, plukken de leiders daar tot nu toe niet de vruchten van. Volgens de nieuwste editie van de Edelman Trust Barometer hebben Nederlanders wel vertrouwen in bedrijven in het algemeen, maar is het vertrouwen in CEO’s tot een historisch dieptepunt gekelderd. Zonde!

Iedereen heeft een rol te spelen: van stagiair tot CEO

Zo’n mismatch tussen het imago-potentieel van realtime PR en het wantrouwen in CEO’s is natuurlijk doodzonde. Leidinggevenden doen er goed aan om zich hier actiever mee te bemoeien en zichzelf beter te profileren als het gezicht van de organisatie. En zij staan hierin niet alleen. Hoeveel medewerkers en stagiaires zijn er niet in de problemen gekomen of zelfs ontslagen door ongelukkige of zelfs stuitende berichten op social media? Voor iemand die een hashtag op Twitter volgt, zijn de tweets van een stagiair net zo zichtbaar als de tweets van de CEO. Iedereen heeft dus een aandeel in het vormen van die timeline.

Dit alles wordt verder uitvergroot en versterkt in een crisis, waar geen organisatie immuun voor is. Geestig inhaken op andermans sores is één ding, maar tijdens een eigen crisis zijn de voordelen van realtime PR werkelijk cruciaal. Goed geïnstrueerde werknemers en een gedetailleerd plan voor realtime crisiscommunicatie kunnen het verschil maken tussen een beheerste tegenvaller en een imagoramp.

5 redenen waarom iedereen aan realtime PR moet doen

Samengevat zijn er vijf redenen waarom elke organisatie (en dan ook de héle organisatie) aan realtime PR zou moeten doen:

  1. Het werkveld van de PR-professional heeft zich verspreid over vele digitale podia met hoge handelingssnelheden.
  2. Informeren alleen is tegenwoordig ontoereikend. De doelgroep moet snel en actief betrokken worden bij jouw PR, niet alleen tekstueel maar ook visueel.
  3. Nieuwe tools voor realtime trendwatching en monitoring maken zichzelf in rap tempo onmisbaar in het steeds minder overzichtelijke medialandschap.
  4. Niet alleen de berichten van de CEO, maar ook die van werknemers lager in de hiërarchie verschijnen in een openbare timeline. Wanneer iedereen goed geïnstrueerd is, kan er op een positieve manier bijgedragen worden aan de reputatie van organisatie.
  5. Realtime PR is essentieel in tijden van crisis en moet daarom een vaste plaats binnen de communicatiestrategie krijgen.

Versterk jouw realtime aanpak

Meer weten over hoe je effectief aan de slag kunt gaan met realtime PR? Op donderdag 20 april organiseert PressPage de tweede editie van PR is Key. Experts op het gebied van realtime PR spreken die dag over hun kennis en ervaringen. Bezoek www.priskey.com voor meer informatie over programma, locatie en tickets.

PR is Key wordt georganiseerd door PressPage en gesponsord door OBI4wan en De Perslijst.

Over PressPage

PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.