Amsterdam,
07
december
2016
|
15:42
Europe/Amsterdam

De handigste tools voor PR-professionals

Of het nu gaat om planning, productie of het monitoren van resultaten: alle facetten van het pr-leven kunnen efficiënter en effectiever gemaakt worden met de juiste tools. Gebruik jij deze tools al?

Google Play en de Apple App Store bieden beide meer dan twee miljoen apps aan. Een zoekopdracht naar online tools levert zelfs twaalf miljoen resultaten op. Hoewel niet altijd even relevant en bruikbaar, zijn apps en tools niet meer weg te denken uit onze professionele en privélevens. Toch blijven we ook gewoontedieren en hebben we vaak een zetje nodig om onze vaste rituelen en werkwijzen aan te passen. Daarom hierbij een overzicht van tools die jouw werk als pr-professional een stuk efficiënter, effectiever en daarmee ook leuker kunnen maken.

De juiste voorbereiding

Welke doelgroep(en) wil je bereiken? Op welke momenten ga je ze benaderen, met wat voor content en via welke kanalen? Met alle diensten die je kunnen helpen met het beantwoorden van deze vragen, zou de tijd van het nattevingerwerk al lang voorbij moeten zijn. Met trendwatching op social media kun je inzicht krijgen in de levens en interesses van je doelgroep en hier actief op inspelen. In ons artikel over het vinden en gebruiken van trends lees je concrete tips voor Twitter, Facebook, Google, Instagram en Pinterest.

Een nog beter beeld van je doelgroep krijg je door bezoekers van je eigen website om feedback te vragen. Dit kan door middel van een live-chatfunctie (bij PressPage gebruiken we Intercom) of via enquête tools als Qualaroo. Heb je de juiste onderwerpen in kaart gebracht, dan is het zaak om te gaan plannen met behulp van een contentkalender, die niet alleen overzichtelijk is, maar ook dwingend werkt en daarmee de productiviteit verhoogt. We schreven eerder al over de vijf stappen naar succes met je contentkalender, en qua specifieke tools is het een aanrader om deze lijst door te nemen.

Productie en distributie

Er zijn vele tools die je vervolgens kunnen helpen bij het produceren van je content. Wordt je bericht op jouw/een website gepubliceerd, dan kun je met de Snippet Optimization Tool direct zien hoe het er in de zoekresultaten van Google uit komt te zien. Er zijn verschillende tools waarmee je de leesbaarheid van je tekst kunt checken en verbeteren. Rechtenvrij beeld om aan je content toe te voegen vind je op websites als Pexels.com en Foter.com.

Als je tekst niet (alleen) voor de website bedoeld is, maar ook via e-mail gedistribueerd moet worden, is om te beginnen een zo omvangrijk mogelijke adressenlijst natuurlijk onmisbaar. Voor het verzamelen van nieuwe e-mailadressen kunnen we ListBuilder (onderdeel van het toolpakket SumoMe) aanbevelen, en met Hunter leer je de structuur van e-mailadressen binnen specifieke bedrijven (handig als je alleen de namen kent van degenen die je wilt bereiken).

Voor het verzenden van e-mails zijn diensten als MailChimp en ActiveCampaign bekende namen. Met de recente introductie van PressPage Mail biedt ook onze eigen technologie inmiddels de mogelijkheid om e-mailcampagnes op te zetten en te versturen.

Meten

Voor het monitoren van resultaten lijkt Google Analytics een no-brainer, maar er zijn nog meer dan genoeg pr-professionals die er geen gebruik van maken. De inzichten die de dienst biedt in bezoekers en hun gedrag op je eigen website, zijn inmiddels gerust onmisbaar te noemen. Hoe jouw verhalen presteren op de rest van het internet, is een ander verhaal. Omdat het aanbod ook hier te groot is om samen te vatten, verwijzen we je graag naar deze lijst met tools om alles te volgen van bereik tot engagement, berichtgeving, beïnvloeders, discussies enzovoort.

Tot slot wijzen we je graag op de app IFTTT (If This Then That), waarmee je talloze diensten met elkaar kunt laten communiceren. Nieuwe bestanden in je Dropbox-account kunnen zo bijvoorbeeld automatisch naar je Google Drive worden gekopieerd. Je kunt MailChimp-campagnes automatisch laten toevoegen aan je Google Calendar. Hashtags op Twitter kunnen gevolgd worden in een spreadsheet, en ga zo maar door. We vonden bijvoorbeeld een handig overzicht van IFTTT-mogelijkheden voor contentmarketeers.

PressPage heeft geen belang bij het promoten van de genoemde apps en tools. Dit artikel is enkel bedoeld om jou als pr-professional een aantal handvatten te bieden bij het banen van je weg door het oneindige aanbod.

Over PressPage

PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.