Utrecht,
23
september
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Een kijkje in AEGON's social media strategie

De Social Media Club Amsterdam organiseerde op 21 september 2011 een leuke bijeenkomst waarbij de Brand Manager van AEGON Nederland een kijkje gaf in de social media strategie van het bedrijf.

In 2008 werd AEGON gedwongen om social media te omarmen aangezien er midden in de financiële crisis berichten namens het bedrijf op Twitter verschenen. Het bleek vrij snel dat de berichten een "grap" waren en buiten de communicatiestijl vielen van het soort bedrijf dat AEGON is.
Desondanks, was het een goede waarschuwing. Vier jaar later heeft AEGON, als een van de weinige AEX beursgenoteerde financials, een serieuze social media strategie, een webcare team, en al enige succesvolle consumer en sponsor campagnes uitgerold.

 • 48% - 80% van de AEX/AMX fondsen ‘doen iets’ met Twitter
 • 32% - 48% van de AEX/AMX fondsen zijn actief op Facebook
 • 24% - 52% van de AEX/AMX fondsen hebben een YouTube kanaal
 • 88% - 92% van de AEX/AMX fondsen zijn actief op LinkedIn
 • 8% - 28% van de AEX/AMX fondsen zitten op Hyves.

Uit een onderzoek van Citigate First Financial, een adviesbureau gespecialiseerd in financiële en corporate communicatie, blijkt dat veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nog zoekende zijn voor wat betreft social media als onderdeel van de communicatiemix.

Voor een bedrijf dat in 2008 gedwongen werd om social media te omarmen, kan men AEGON inmiddels echt tot een voorloper rekenen op dit gebied. Des te meer omdat de onderneming in een sector zit (financials) die doorgaans zeer conservatief met haar communicatie omgaat.

AEGON's huidige lijst aan social media campagnes zijn nog erg gericht geweest op sponsoring en educatie. Deze laatste gekoppeld aan een fun en/of contest element.

 • 2008: Grip op mijn knip Twitter campagne @Gripopmijnknip
 • 2009: Belastingtips i.s.m. Elsevier.
 • 2010: Educatie programma met YouTube als contest channel (uitleg financiële termen)
 • 2011: Co-creatie waarin consumenten, adviseurs en andere partijen meewerken aan het ontwikkelen van nieuwe producten.
 • 2011: De Facebook, Twitter, en YouTube Ajax campagne.

In dit proces heeft AEGON ook geleerd wat wel en niet werkt voor de onderneming. Zo ook heeft het zich een goed beeld gevormd voor wat betreft welk social media kanaal het beste in te zetten voor welk doel:

 • YouTube is meer een platform geschikt om content te delen. Ook met een contest of educatie element erin.
 • Twitter ziet AEGON als een "deel" platform. Meer voor de wat serieuzere berichten of webcare diensten. Twitter levert ook de meeste response op links. Ook is het een stuk sneller dan Facebook.
 • Facebook zelf is meer het engagement platform. Hier ontstaat ook een dialoog en laten mensen weten wat ze van een onderwerp vinden.

Maar, het bedrijf spreekt voor 2012 over gevorderde strategische doelen zoals "social commerce" (social media als distributiekanaal) en "social CRM" (het koppelen van social data aan bestaande klantgegevens). 

Social CRM wil zoveel zeggen dat het straks mogelijk moet zijn om in klantdossier, naast bijvoorbeeld het bijhouden van telefoongesprekken en een ontvangen traditionele brief, ook alle communicatie via sociale media kanalen van deze klant met en over Aegon overzichtelijk voor de klantenservice medewerker te zien is.

Naast het feit dat AEGON, als een van de weinige financials actief met social media in de weer is, is het ook zeer bijzonder -en leuk- dat ze tot zekere hoogte haar ervaringen en ambities op het gebied van haar sociale media strategie openlijk deelt.

AEGON Nederland is de Nederlandse werkmaatschappij van de beursgenoteerde AEGON N.V. Sinds 1983, toen AGO en Ennia fuseerden tot AEGON, heeft AEGON Nederland in de particuliere en zakelijke markt een toonaangevende positie opgebouwd.

Social media is nu nog onderscheidend, maar over een paar jaar gewoon een hygiëne factor.
Esther Oostrom, Brand Manager AEGON Nederland
We worstelen met het bepalen van een geschikte strategische aanpak.
Anonieme woordvoerder van een AEX fonds, volgens Citigate First Financial
Over PressPage

PressPage is een innovatief PR platform dat gebruik maakt van rijke content en social media om nieuws op een nieuwe manier te presenteren. De focus van PressPage ligt op het zo makkelijk mogelijk maken van het produceren van volwaardige Newsrooms en Social Media Releases, zodat er snel kan worden ingesprongen op nieuws en de kosten voor een dergelijke productie relatief laag blijven.