Amsterdam,
30
augustus
2013
|
11:19
Europe/Amsterdam

Google's recente update geen gevaar voor newsrooms

Zolang gebruikers PageRanking niet proberen te manipuleren, zullen recente updates hiervoor niet schadelijk zijn.

Google's recente update van het link schemes document, betreffende het gebruik van links in online persberichten en blogposts, heeft wat verwarring veroorzaakt. Veel gebruikers van social media newsrooms vragen zich af wat hiervan de consequenties zullen zijn.

Google's belangrijkste doel is de beste kwaliteit content over een bepaald onderwerp aan te bieden. Zolang gebruikers PageRanking niet proberen te manipuleren PageRanking met 'keyword stuffing', betaalde links of veel interne links, zal deze recente update van Google geen negatieve effecten hebben op PageRanking van onze gebruikers.

In juli heeft Google het link schemes document een serieuze update gegeven, met betrekking tot het gebruik van anchor text links in online persberichten en blogposts. Dit heeft enige verwarring veroorzaakt en veel gebruikers van sociale media newsrooms vragen zich af wat hiervan de consequenties kunnen zijn.

Wat is er aan de hand?

Het belangrijkste doel van Google is de beste kwaliteit content over een bepaald onderwerp aan te bieden. Recente updates richtten zich op de verhoging van de kwaliteit van de inhoud die Google indexeert en rangschikt, met de opmerking dat 'alle links die bedoeld zijn om PageRank of ranking van een site in de zoekresultaten van Google te manipuleren, beschouwd kunnen worden als een schending van Google's Webmaster Guidelines'.

Lange tijd was het zo dat inkomende links in de tekst een grote rol speelden in het search ranking algoritme van Google, en persberichten met geoptimaliseerde links konden deze ranking verhogen. Vooral wanneer een persbericht werd verstuurd via een wire service, waardoor het op veel andere websites en blogs verscheen. Persberichten, vooral slecht 'spammy' berichten, werden zo onderdeel van een SEO tactiek. 

 

Onnatuurlijke links

Een anchor text is het woord of (het deel van) de zin waaraan een hyperlink verbonden is. Ze dienen om lezers direct door te sturen naar een document of een andere website of pagina. Google's eigen voorbeeld van een geoptimaliseerde anchor text met 'linkstuffing' is de volgende zin:

There are many wedding rings on the market. If you want to have a wedding, you will have to pick the best ring. You will also need to buy flowers and a wedding dress.

Deze ene zin bevat maar liefst vijf identieke hyperlinks en wordt daarom als 'onnatuurlijk' beschouwd. Om bestraffing door Google te voorkomen, hebben we de links in deze voorbeeldzin 'nofollow' gemaakt; dit houdt in dat Google de betreffende links niet zal laten meewegen wat betreft SEO. De tekst kan nog wel gewoon gevonden worden bij een zoekactie. Lees meer over 'nofollow' in Google's Content Guidelines.

Google heeft nu definitief een einde gemaakt aan de mogelijkheid ranking te manipuleren door het gebruik van koppelingen. In de woorden van Google's Matt Cutt: het doel van een website moet zijn dat 'mensen ervan gaan houden, hun vrienden erover gaan vertellen en ernaar gaan verwijzen en linken. Alleen daardoor hoort een website hoger te komen in rankings.' Organische groei dus.

Over PressPage

PressPage is dé toonaangevende leverancier van innovatieve content engagementtechnologie voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Onze technologie maakt het voor bedrijven mogelijk gebruik te maken van rijke content om boodschappen op een nieuwe manier te presenteren en te verspreiden op sociale netwerken en optimaal vindbaar te maken voor zoekmachines.

Toonaangevende PR- en communicatiebureaus over de hele wereld werken met de newsroom technologie van PressPage. In Nederland is PressPage een partner en preferred supplier van de VPRA (brancheorganisatie voor public relations en communicatie-adviesbureaus) en het VMC (Vrouwen in Marketing en Communicatie) netwerk. Internationaal is PressPage partner en preferred supplier van de IPRA (international Public Relations Association) en de CIPR (Chartered Institute of Public Relations).

PressPage levert de online newsrooms voor o.a.: HAK, DFDS Seaways, Samsung, UNICEF, Colgate, ANWB, Coolblue, Nokia, Booking.com, Heinz, MTV, Hornbach, Aquafresh, McAfee, het BKR, Eneco, en velen meer.