Amsterdam,
17
oktober
2016
|
16:00
Europe/Amsterdam

Het belang van scanbare teksten

Je hebt vijftien seconden om je boodschap over te brengen op het kleine scherm van de smartphone waarop je moet concurreren met 25 andere apps. Hoe zorg je dat de boodschap overkomt?

Usage mobile devices

In ons vorige artikel toonden we aan de hand van eye-tracking al aan dat content meer gescand dan gelezen wordt. Hoeveel aandacht jij ook aan je content besteedt, de lezer krijgt er maar ongeveer 20 procent van binnen. Vandaag gaan we dieper in op het leesgedrag van de consument en het belang om hierop in te spelen met scanbare teksten.

15 seconden

Het aantal clicks op een link is minder waardevol als key performance indicator (KPI) dan voorheen werd aangenomen. Dankzij verbeterde analysemethoden zijn we erachter gekomen dat een klik niet per definitie betekent dat de volgende pagina daadwerkelijk wordt gelezen. Sterker nog: volgens onderzoek op basis van twee miljard paginabezoeken is 55% van de lezers binnen vijftien seconden alweer vertrokken.

Mobiel wint van desktop

Dat korte bezoek vindt steeds vaker plaats op een klein scherm. Sinds vorig jaar gebruiken we namelijk vaker een mobiel apparaat dan een desktop om online te gaan. Op dat mobiele apparaat besteden we 90 procent van onze tijd aan apps, tegenover 10 procent voor de mobiele browser. Ook voor het lezen van nieuws gebruiken de meeste mensen inmiddels een app.

Sébastien Willems, Co-founder & CEO of PressPage
Volgens onderzoek op basis van twee miljard paginabezoeken is 55% van de lezers binnen vijftien seconden alweer vertrokken.
Sébastien Willems, Co-founder & CEO of PressPage

So what?

Op een mobiel apparaat krijgt content veel minder aandacht dan op een desktop. De website van de New York Times wordt gemiddeld 17 minuten lang bezocht op een desktop, en slechts één minuut en 43 seconden op een mobiel apparaat. Smartphonegebruikers hebben bovendien gemiddeld 26 apps die ze regelmatig openen.

De concurrentie is dus moordend, en onze aandachtsspanne is inmiddels officieel korter dan die van een goudvis. De tijd die we dagelijks aan apps besteden groeit weliswaar explosief, maar het aantal keer dat we ze per dag openen stijgt mogelijk nog sneller. De sessies worden er dus niet langer op.

Als jouw content vijftien seconden krijgt op een klein scherm waar nog 25 andere apps vechten om aandacht, hoeveel van jouw boodschap komt dan binnen bij de lezer? Dat is het belang van scanbare teksten.

Volgende keer: praktische tips om jouw teksten zo scanbaar mogelijk te maken.

Over PressPage

PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.