Amsterdam,
12
juni
2014
|
12:17
Europe/Amsterdam

Hub & Spoke: Trends In Online Newsrooms

Via de homepage van een bedrijfswebsite naar het nieuws navigeren is er niet meer bij. Lezers moeten actief worden aangetrokken. Organisaties en PR-professionals worden steeds meer hun eigen uitgever met hun eigen platform. Online newsrooms laten een aantal duidelijke trends zien.

In het internettijdperk is de manier waarop organisaties communiceren sterk veranderd. Het businessmodel van traditionele media is onder druk komen te staan door sterk dalende advertentie-inkomsten. Redacties krimpen door bezuinigingen en hebben minder tijd om binnenkomende persberichten te verwerken. Het gevolg: minder free publicity voor organisaties die graag de media opzoeken.

Moderne communicatiestrategie

Het traditionele persbericht is niet dood, maar heeft zeker zijn beste tijd gehad. Daarom doen organisaties er goed aan hun communicatie in eigen handen te nemen en meer als een media kanaal te gaan opereren; door te weten wat de doelgroep is, door daarop te focussen en door deelbare content te produceren. Sociale media hebben revoluties aangestookt en landen veranderd. Ze zouden ook een cruciale rol in elke communicatiestrategie moeten spelen.

Hub and spoke model

De ontvanger komt niet uit zichzelf naar de zender. Klanten, fans en journalisten moeten actief benaderd worden. Door middel van het hub and spoke model kan de doelgroep via alle mogelijke kanalen worden binnengehaald. Content wordt hierbij in snippets verspreid via sociale media (spokes) en leiden de lezer terug naar de online newsroom (hub). Hier hebben organisaties de regie over hun eigen content en kunnen ze de lezer bedienen met beeldmateriaal, contactinformatie en aanvullende content.

Online newsrooms: de varianten

Met de opkomst van social media newsrooms vervalt de obsessie voor individuele mediakanalen. In plaats van aparte Facebook- en Twitterstrategieën hebben organisaties nu enkel een contentstrategie nodig. De uitvoering hiervan gebeurt via de newsroom, die in drie varianten te onderscheiden valt:

  1. De traditionele perskamer. Deze is hoofdzakelijk ontwikkeld en geschreven voor de pers. Deze newsroom is vaak niet de bron (hub) van een publicatie. Het nieuwsbericht is dan eerst elders gepubliceerd en wordt vervolgens ook in de newsroom geplaatst.
  2. De merkjournalistieke newsroom. Hierin is het doel niet om te verkopen of pitchen, maar om de lezer te dienen. De content in deze newsroom is relevant, vindbaar, deelbaar, vrij van jargon en gericht aan de doelgroep. Organisaties met deze newsroom doen aan refrigerator journalism: snackbare content die lezers willen delen met hun vrienden.
  3. De hybride newsroom, een samensmelting van de voorgaande twee. Deze newsroom is vooral bedoeld voor pers en stakeholders. Anders dan bij “harde” persberichten, is de content hier luchtig, transparant en gericht op kruisbestuiving.

De succesformule is voor alle varianten dezelfde: goede content + distributie + engagement. Newsroomberichten die goed presteren, delen een aantal gemeenschappelijke ingrediënten. Het ideale bericht is kort (maximaal 3-4 alinea’s), deelbaar, verrijkt met beeldmateriaal en open voor discussie. Organisaties die hun communicatiestrategie serieus nemen, doen er goed aan met deze trends en voorschriften rekening te houden.

Over PressPage

PressPage is een toonaangevende leverancier van innovatieve content sharing technologie voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Onze technologie maakt het bedrijven mogelijk gebruik te maken van rijke content om boodschappen op een nieuwe manier te presenteren en te verspreiden op sociale netwerken en optimaal vindbaar te maken voor zoekmachines.

PressPage levert de online newsrooms voor o.a.: HAK, Regus, Samsung, UNICEF, Colgate, ANWB, Coolblue, Nokia, Booking.com, Heinz, Vodafone, MTV, Hornbach, T-Mobile, WE Fashion, Aegon, Avero, Centraal Beheer, het BKR, Eneco, ASN Bank, MasterCard, TMG, Nederlandse Staatsloterij en velen meer.