Amsterdam,
21
maart
2017
|
08:26
Europe/Amsterdam

PR tips vanuit festival South by Southwest®

Van 10 t/m 19 maart vond het South by Southwest (SXSW®)​ Festival plaats, een festival dat sinds 1987 jaarlijks gehouden wordt in Austin, Texas. Hoewel dit festival van origine de focus op muziek had, wordt er sinds 1994 ook aandacht besteed aan film en interactieve media.

Vooral interactieve media is de afgelopen jaren een steeds groter onderdeel geworden van het event. Dit jaar reisde een groep van meer dan 350 Nederlanders af naar Austin, niet alleen om inspiratie op te doen, maar ook om zichzelf te presenteren. Onder de vlag van ‘New Dutch Wave’ reisden meer dan vijftig partners mee naar SXSW; een gevarieerd gezelschap met creatieve eenpitters maar ook multinationals zoals Shell.

Net als elk jaar zijn er zeer goede takeaways voor de thuisblijvers, waaronder ook de professionals in de PR-branche. Tijdens deze editie nam Claartje Vogel (journalist en redacteur voor Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en Tijdschrift voor Communicatie) deel aan een paneldiscussie. Samen met redacteur Bryan Clark van The Next Web en pr-expert Dmitri Vietze van Rock Paper Scissors sprak zij over de vraag wat “goede PR” is.

Voor Communicatie online vatte Vogel de tips samen die uit de paneldiscussie naar voren kwamen:

  • "Als je een persbericht stuurt, houd het dan kort en vertel duidelijk hoe de journalist meer info kan krijgen (bijvoorbeeld een link naar een perspagina, of een antwoord op je mail).

  • Stuur niet alle media hetzelfde persbericht, maar pas je mail aan op basis van je kennis over de journalist en zijn doelgroep.

  • Redacties ontvangen honderden mails per dag. Opvallen in de massa begint met een goede onderwerpregel. Begin die nooit met 'Persbericht van ...', maar vertel meteen wat het nieuws is (voor de doelgroep van het medium, zie vorige tip) en of het onder embargo of exclusief is.

  • Bryan Clark vertelt dat je kunt opvallen door hem eerst via sociale media te benaderen ('Ik heb iets interessants voor je!') en dan pas via mail.

  • Je mail starten met een persoonlijke note (‘Ik las je artikel over pinguins, leuk geschreven. Hoe gaat het?’) is prima, maar zorg dat het klopt. Clark: 'Ik heb weleens een mail gehad die begon met “Beste Sarah, leuk stuk op Techcrunch.” Daar maak je geen goede indruk mee.'

  • Over 'follow-ups' zijn de meningen verdeeld. PR-man Vietze zegt dat snel nabellen werkt, soms meermaals. Clark en ik vinden dat opdringerig, tenzij het gaat om een exclusieve scoop of als het nieuws echt urgent is".

Lees het volledige artikel op:

http://www.communicatieonline.nl/nieuws/sxsw-2017-dutch-design-en-tips-voor-pr-binnen-en-buitenland?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Over PressPage

PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.