Amsterdam,
30
juni
2014
|
12:17
Europe/Amsterdam

Snelle online respons cruciaal bij natuurbrand

Newsroom speelt cruciale rol in crisissituatie.

Tijdens natuurbranden in California die de colleges en diploma-uitreiking van een universiteit onmogelijk maakten, werden studenten door middel van PressPage constant op de hoogte gehouden.

Toen de natuurbranden in mei de campus van de California State University San Marcos (CSUSM) bedreigden, waren het niet alleen de brandweermannen die in actie kwamen. Ook de communicatieafdeling begon direct met handelen. 

De universiteit moest mensen evacueren, colleges annuleren en de diploma-uitreiking uitstellen. Hier vierkoppige communicatieteam hield alle belanghebbenden constant op de hoogte met behulp van social media en de innovatieve newsroomtechnologie van PressPage.

Snelle online respons

Terwijl brandweermannen de 11.300 studenten beschermden tegen de vuurzee, vochten de communicatiemedewerkers online tegen hun eigen brand. Zij verbleven op de campus in het crisiscentrum, dicht bij hun bronnen binnen de politie, de veiligheidsteams en het universiteitsbestuur. 

Het CSUSM-team kon de online respons versnellen dankzij hun newsroom van PressPage. ‘Toen de branden uitbraken, wisten we meteen dat de newsroom ons enorm zou helpen met de communicatie’, zegt Cathy Baur, associate vice president van communicatie.

Evacuatie

De evacuatie zorgde voor drukte en chaos. ‘We konden de heuvels achter de universiteitsgebouwen zien branden’, zegt Baur. De communicatiemedewerkers bleven echter ter plekke en bombardeerden hun newsroom en social media met de laatste ontwikkelingen. 

De technologie van PressPage was hierbij van onschatbare waarde, aldus Baur. ‘We plaatsten elke drie tot vijf minuten een update. We zagen hoe belangrijk het was om die informatie te kunnen versturen en de details aan te vullen zodra ze binnenkwamen.’

Voordelen van de newsroom

Het communicatieteam plaatste 24 nieuwsberichten en verstuurde meer dan 200 tweets in zes dagen. De universiteit maakte pas twee maanden gebruik van PressPage, maar zagen de voordelen van het platform direct in actie. ‘Het is snel op te zetten en erg gebruiksvriendelijk’, zegt woordvoerder Christine Vaughan, die de newsroom vanuit huis met de iPad kon bijwerken.

Crises zorgen voor extra behoeften van de pers, maar CSUSM kon daar zonder problemen aan voldoen. De universiteit bood allerlei soorten beeldmateriaal en informatie aan binnen de newsroom. 

Dankbare reacties

Het communicatieteam kon goed inspelen op de informatiebehoefte door op social media te monitoren welke vragen er werden gesteld. Vragen van studenten over de luchtkwaliteit of toegang tot hun kamers werden beantwoord via frequente updates van de newsroom. Ook na de brand bleven de updates komen, bijvoorbeeld over de nieuwe datum van de diploma-uitreiking.

In een laatste bericht prees rector magnificus Karen Haynes de hulpdiensten voor het bestrijden van een brand die uiteindelijk tweeduizend hectare land en veertig gebouwen vernietigde. Ook de berichtgeving kon op dankbare reacties rekenen. ‘Dank aan degene die dit account beheert, je hebt het allemaal veel makkelijker gemaakt’, luidde een tweet gericht aan CSUSM.

Over PressPage

PressPage is een toonaangevende leverancier van innovatieve content sharing technologie voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Onze technologie maakt het bedrijven mogelijk gebruik te maken van rijke content om boodschappen op een nieuwe manier te presenteren en te verspreiden op sociale netwerken en optimaal vindbaar te maken voor zoekmachines.

PressPage levert de online newsrooms voor o.a.: HAK, Regus, Samsung, UNICEF, Colgate, ANWB, Coolblue, Nokia, Booking.com, Heinz, Vodafone, MTV, Hornbach, T-Mobile, WE Fashion, Aegon, Avero, Centraal Beheer, het BKR, Eneco, ASN Bank, MasterCard, TMG, Nederlandse Staatsloterij en velen meer.