Amsterdam,
28
juni
2016
|
13:30
Europe/Amsterdam

4 grote ontwikkelingen in PR

De PR-wereld is wat innovatie betreft aan een broodnodige inhaalslag begonnen. Wij zien vier manieren waarop PR de laatste tijd aan het evolueren is.

Ontwikkelingen in PR

In het afgelopen decennium hebben we disciplines als accounting, sales en marketing in een ongekend tempo zien evolueren. Hoewel het PR-vak ook zeker de nodige innovatie heeft gekend, zijn er geen disruptieve platformen, businessmodellen, methoden of andere factoren geweest met genoeg impact om de branche naar een hoger niveau te tillen.

Recentelijk zijn er echter de nodige ontwikkelingen te signaleren die erop wijzen dat de PR-branche een nieuwe fase ingaat. Het gaat met name om de volgende vier trends.

1. PR is niet langer het slachtoffer van marketing

De vriendelijke strijd tussen marketing en PR is voor een groot deel van onze klanten aan de orde van de dag. De marketeers gebruiken (of misbruiken) de content die hun PR-collega’s schrijven graag om leads mee te verzamelen. Soms is dit niet meer dan logisch, en hoort het bij de dagelijkse gang van zaken, maar het is tegelijk funest voor de waarde van deze content voor media en andere beïnvloeders, en wel om de volgende reden: verhalen die niet tot het aantal leads leiden waar de marketeers op rekenen, worden simpelweg helemaal niet meer geschreven. Deze verhalen zouden echter bijzonder interessant kunnen zijn voor journalisten en andere influencers, en op die manier indirect toch voor toegevoegde merkwaarde kunnen zorgen.

Veel PR-professionals en -bureaus hebben hun kernactiviteiten zelfs neergelegd om zich compleet te richten op contentmarketing. Gelukkig wordt deze verwaarlozing van het PR-vak langzaam maar zeker teruggedraaid nu PR-afdelingen en -bureaus hun strategieën aan het herzien zijn. Organisaties wereldwijd zijn de rol en het belang van PR in hun communicatie aan het herontdekken.

2. Persdiensten, rust in vrede

Persdiensten zijn een essentieel onderdeel van PR geweest, maar hun positie is de afgelopen vijf jaar sterk verzwakt. Organisaties zijn minder bereid om fortuinen te besteden aan deze oude manier van nieuwsdistributie, en besteden een groeiend deel van hun budgetten aan de productie van kwaliteitscontent en online omgevingen als newsrooms en curation hubs.

Met de dalende waarde van persdiensten verwachten wij de opkomst van een volledig nieuw model, waarin organisaties hun nieuws gratis kunnen verspreiden en waarin hun platform wordt ondersteund door sponsors. Deze nieuwe ervaring zal gericht zijn op de media en gespecialiseerde influencers, die hiermee een krachtig gereedschap in handen krijgen om relevante nieuwe content binnen hun interessegebieden te vinden.

Sébastien Willems, Co-founder & CEO of PressPage
PR-gerelateerde SaaS zal de levens van PR-professionals de komende jaren een stuk productiever en leuker maken.
Sébastien Willems, Co-founder & CEO of PressPage

3. SaaS voor PR

Complete branches zijn volledig getransformeerd door de opkomst van SaaS-platformen. Talloze oplossingen voor accounting, sales, marketing, HR en andere disciplines hebben een dramatische en positieve impact gehad op de manier waarop we werken. In dit licht heeft de PR-branche tot noch toe een relatief beperkte mate van innovatie doorgemaakt.

Naast onze eigen bijdragen hieraan, zien we vele start-ups die de markt betreden met interessante ideeën over het nieuwe tijdperk van PR en journalistiek. De opkomst van PR-gerelateerde SaaS zal de levens van PR-professionals de komende jaren een stuk productiever en leuker maken.

4. Kwaliteit boven kwantiteit

Het managen van relaties met de media is altijd een van de essentiële aspecten van PR geweest. PR-professionals hebben dit echter jarenlang een lage prioriteit gegeven, omdat de persdiensten en distributielijsten al die tijd goede resultaten bleven geven. Nu die resultaten in hoog tempo verslechteren, worden persoonlijke relaties weer belangrijker.

Relatiemanagement is dan ook een van de gebieden waar een aantal nieuwe start-ups zich op richt. Het doel was jarenlang om een zo groot mogelijke verzendlijst samen te stellen, maar men richt zich nu steeds meer op de shortlist met de meest relevante contactpersonen, en het onderhouden van echte relaties. PR is aan het terugkeren naar zijn roots, ondersteund door de volgende generatie tools en platformen.

Over PressPage

PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.