In 5 stappen naar succes met je contentkalender
Hoe kom je van de beste bedoelingen tot een succesvol communicatieplan? Begin met de volgende vijf aandachtspunten en download een voorbeeld van een efficiënte contentkalender.
Je wilt als organisatie meer met content doen en hebt een gloednieuwe newsroom met alle denkbare functionaliteiten tot je beschikking. Gefeliciteerd! En nu? Is de contentkalender al up and running, of kun je nog wel wat advies gebruiken?
1. Formuleer een strategie
Communicatie is geen doel, maar een middel. Welke lezers wil je bereiken en waarom? Welke verhalen wil je ze vertellen, en welke interactie verwacht je vervolgens van ze? Met een heldere communicatiestrategie zet je alle neuzen in je team in dezelfde richting. Zorg dat iedereen bekend is met richtlijnen voor vorm, toon, doelgroep en doel.
Vervolgens is het zaak om voor frequentie te zorgen. Meer publicaties betekent meer bezoekers. Rubrieken kunnen daar bijzonder goed bij helpen. Een terugkerend thema, wekelijks of maandelijks, maakt het plannen eenvoudiger. Rubrieken geven houvast tijdens het brainstormen en zorgen voor herkenning bij de lezer, die er op den duur uit zichzelf voor terugkomt.

Rubrieken en thema's geven houvast tijdens het brainstormen en brengen structuur aan in een content kalender. De flow aan berichten die hierdoor ontstaat geeft vervolgens ruimte voor experimenten en meer creativiteit.
2. Verzamel de juiste mensen
Het schrijven van prikkelende verhalen waar lezers over gaan tweeten, is niet iets wat iedere willekeurige medewerker ‘er even bij’ kan doen. Goed schrijven is een kunst, net als redigeren, maar ook het bedenken van de juiste onderwerpen en invalshoeken. Verzamel daarom een goede mix van experts die alles over je organisatie kunnen vertellen, en professionals die het bondig en leesbaar kunnen opschrijven.
3. Documenteer je planning
Hier komt de contentkalender in beeld. Het succes van je strategie valt of staat met een goede planning. Plan zo ver mogelijk vooruit en wees zo gedetailleerd mogelijk. Op welke datum moet het verhaal gepubliceerd worden? Wat wordt de titel of wat is de pitch? Wie maakt het en in welke vorm? Wie doet de eindredactie en wanneer heeft hij/zij de eerste versie uiterlijk nodig?
Als voorbeeld hebben we een dummy contentkalender samengesteld, van een fictieve universiteit. Naast de eerdergenoemde elementen is hierin ook een kolom gereserveerd voor de status van een publicatie. Deze kun je in Excel eenvoudig overzichtelijk maken door de cellen met voorwaardelijke opmaak automatisch in te kleuren. Ook hebben we een tweede tabblad aangemaakt met een overzicht van de rubrieken en hun frequentie.
4. Meet de resultaten
In de dummy contentkalender is ook een kolom gereserveerd voor het aantal pageviews, dat je bijvoorbeeld twee weken na publicatie noteert. Natuurlijk gebruik je ook de nodige tools voor het analyseren van de resultaten, maar in de contentkalender geven deze cijfers in één oogopslag weer welke posts en rubrieken het beter doen dan andere.
Ook hier zou je met voorwaardelijk opgemaakte cellen kunnen werken. Groen voor een geweldig bereik, geel voor een acceptabel lezersaantal, en rood … Geen (eind)redacteur die een rood vlak naast zijn of haar stuk wil zien, dus het werkt ook nog extra motiverend.
5. Blijf evalueren
Naast de resultaten van de publicaties, moet ook de contentkalender zelf regelmatig geëvalueerd worden. Die rubrieken zijn bijvoorbeeld buitengewoon handig, maar kunnen ook voor laksheid zorgen. Zijn er na vijftig afleveringen echt nog nieuwe invalshoeken te bedenken, of is de fut er wel een beetje uit? Mist een rubriek alleen nog wat naamsbekendheid, of is hij gewoon niet interessant genoeg?
Stel dezelfde vragen over de frequentie, de verantwoordelijke redacteuren, de momenten van publicatie, de vorm, enzovoort. Met een goede strategie, de juiste mensen en een constant evoluerende contentkalender zul je de bereikscijfers gestaag zien stijgen, en gebruik je de newsroom precies waarvoor hij bedoeld is.
6. Extra tip!
De dummy contentkalender is natuurlijk vooral bedoeld om je op weg te helpen. Iedere organisatie heeft haar eigen belangen en KPI’s, en dus ook haar eigen contentkalender. Bij PressPage zijn we ondertussen druk bezig met het ontwikkelen van een geïntegreerde contentkalender binnen de PressPage Manager. Meer nieuws hierover volgt binnenkort!
PressPage ontwikkelt een toonaangevend SaaS PR-platform met aanvullende services voor het opzetten van social media newsrooms, virtuele perscentra en media hubs. Het stelt bedrijven in staat om rijke content op een slimme manier te presenteren en te verspreiden, en geeft vervolgens direct inzicht in de resultaten. Zo helpt PressPage PR-professionals hun dagelijkse werk effectiever en efficiënter uit te voeren.